Ostalo

Program ranog otkrivanja slabovidnosti

Objavljeno 13.09.2018.

Ministarstvo zdravstva

U Ministarstvu zdravstva je u srijedu u suorganizaciji Ministarstva zdravstva i KB "Sveti Duh" - Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam svečano obilježen Nacionalni dan ambliopije te predstavljen novi protokol provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.
Program ranog otkrivanja slabovidnosti
 

Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh" je pod pokroviteljstvom Grada Zagreba od rujna 2011. do lipnja 2014. g. u vrtićima Grada Zagreba provodila najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba", za što su 23 djelatnika Klinike dobili Nagradu Grada Zagreba.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske od 1. lipnja 2015.g. uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, a 30. lipnja 2015. godine Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh" postala je Referentni centar Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam.

U siječnju 2016. godine ministar zdravstva donio je odluku o uspostavi Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, a Hrvatski sabor na sjednici 20. lipnja 2016. donio je Odluku o proglašenju Nacionalnog dana ambliopije.

Vrhunac aktivnosti navedenog tima predstavlja uspostava nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je nastao uz potporu Ministarstva zdravstva.

Započevši s probnim radom 1. lipnja 2017. godine, postao je prvi nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu.

Ambliopija je najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednome oku, a definira se kao gubitak dijela vidnih funkcija, osobito vidne oštrine.

Ne liječi li se ambliopija u ranom periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada dobro vidjeti.

Djeca se u pravilu ne žale na smetnje vida, a roditelji je ne mogu zamijetiti. Liječenje ambliopije traje do postizanja za dob odgovarajuće vidne oštrine, a to je moguće, u pravilu, do 7. godine života.

Stoga je pravovremeno otkrivanje i početak liječenja od ključne važnosti.

Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti će se od 1. siječnja 2019. godine provoditi pozivanjem četverogodišnjaka na probirni preventivni pregled u ugovornim zdravstvenim ustanovama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s kojima će HZZO sklopiti posebne ugovore s van limitnim plaćanjem izvršene usluge.

Time će oftalmološki pregled vida s navršene 4 godine života biti omogućen za svu djecu Hrvatske.

Četverogodišnja djeca pozivat će se na besplatne preglede s naznačenim točnim datumom, vremenom i mjestom pregleda, a pregled je za roditelje besplatan.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.