Ostalo

Svjetski dan svjesnosti o limfomima u subotu

Objavljeno 14.09.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan svjesnosti o limfomima (World Lymphoma Awareness Day - WLAD) se od 2004. godine obilježava u cijelom svijetu.
Svjetski dan svjesnosti o limfomima u subotu
 

Cilj obilježavanja je podići svjesnost o ovoj skupini bolesti u općoj populaciji kao i u zdravstvenoj zajednici kroz aktivnosti koje se provode.

Ovogodišnji se Svjetski dan svjesnosti o limfomima obilježava uz slogan: "Male stvari jačaju samopouzdanje."

Limfom je najčešći oblik raka limfnog tkiva, ključnog dijela obrambenog sustava organizma, a spada u deset najčešćih vrsta zloćudnih bolesti.

Njegova je učestalost je u stalnom porastu.

Uzrok nastanka limfoma još nije otkriven, ali su utvrđeni neki od čimbenika koji povećavaju rizik nastanka limfoma - oslabljeni imunološki sustav, neke virusne infekcije, te izloženost onečišćenju u okolišu, primjerice pesticidima.

U svijetu s limfomom živi više od milijun ljudi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.