Ostalo

Uzajamna veza između astme i pretilosti

Objavljeno 16.09.2018.

HealthDay

Pretilost je poznati čimbenik rizika za astmu, a novi nalazi španjolskih znanstvenika sugeriraju i kako je astma povezana s povećanjem izgleda za nakupljanje suvišnih kilograma.
Uzajamna veza između astme i pretilosti
 

Najveće povećanje rizika za pretilost imaju osobe kod kojih se astma pojavila u odrasloj dobi te kod onih koje imaju astmu bez popratnih alergija, objavili su istraživači iz instituta ISGLOBAL u Barceloni.

Njihovi nalazi su dobiveni 20-godišnjim praćenjem 8600 ispitanika iz 12 europskih zemalja.

Veći rizik za astmu kod pretilih osoba je moguće objasniti djelovanjem niza fizioloških, metaboličkih i upalnih promjena u organizmu, no još nije otkriven mehanizam koji bi objasnio povećanje rizika za pretilost kod osoba koje pate od astme.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.