Prehrana

Mliječni proizvodi za zdravije srce

Objavljeno 17.09.2018.

Medical News Today

Rezultati studije objavljene u znanstvenom časopisu The Lancet povezuju konzumaciju punomasnih mliječnih proizvoda s pozitivnim utjecajem na zdravlje srca i krvnih žila.
Mliječni proizvodi za zdravije srce
 

Prateći prehrambene navike više od 130000 ispitanika, kanadski znanstvenici s McMaster University su utvrdili kako osobe koje redovito konzumiraju punomasne mliječne proizvode imaju manji rizik za bolesti srca i krvnih žila te manji rizik za preuranjenu smrt.

U istraživanju su sudjelovale osobe iz 21 zemlje na pet kontinenata, a praćene su prosječno devet godina.

Sudionici su bili u dobi od 35 do 70 godina.

Najmanji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka te smrt od bolesti koje pogađaju srce i krvne žile su imale osobe koje su dnevno konzumirale prosječno dva do tri obroka s mliječnim proizvodima.

Kod ovih ispitanika je zabilježen i manji rizik za moždani udar, naglašavaju istraživači.

Mliječni proizvodi sadrže masne kiseline sa zaštitnim učinkom glede bolesti srca, no pretjerani unos zasićenih masti prisutnih u mliječnim proizvodima može rezultirati povećanjem koncentracije tzv. lošeg kolesterola u krvi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.