Majka i dijete

Onečišćenje može doprijeti do posteljice

Objavljeno 18.09.2018.

CNN

Istraživači s Queen Mary University of London su otkrili prisutnost čestica onečišćenja zraka u posteljicama pet testiranih trudnica.
Onečišćenje može doprijeti do posteljice
 

Riječ je o prvim dokazanim primjerima putovanja ovih čestica od pluća putem krvi do posteljice i potencijalno fetusa.

Čestice onečišćenja utemeljene na ugljiku koje dopru do posteljice mogu imati direktan učinak na fetus, čak i ako ne stignu do samog organizma djeteta, naglašavaju znanstvenici.

Niz ranijih studija je povezao izloženost trudnica onečišćenom zraku s povećanjem rizika za preuranjeni porod, premalu porođajnu masu i povećanu stopu smrtnosti novorođenčadi.

Prema podacima UNICEF-a, 17 milijuna djece mlađe od jedne godine živi u područjima u kojima je prisutnost onečišćenja šesterostruko veća od međunarodno postavljenih limita.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.