Ostalo

Objave na društvenim mrežama otkrivaju depresiju

Objavljeno 17.10.2018.

HealthDay

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences sugeriraju kako je analizom objava na društvenim mrežama poput Facebooka moguće predvidjeti pojavu depresije kod korisnika.
Objave na društvenim mrežama otkrivaju depresiju
 

Koristeći sofisticirani računalni program, istraživači sa Stony Brook University u New Yorku su uz pomoć analize objava na društvenim mrežama uspijevali otkriti znakove depresije mjesecima ranije nego što je to bilo moguće uz pomoć kliničkih testiranja.

Pokazalo se kako osobe s većim rizikom za depresiju u većem broju slučajeva u svojim objavama koriste prvo lice jednine te češće pišu o svojim osjećajima, usamljenosti i fizičkom bolu.

Znanstvenici naglašavaju kako je za dobivanje pouzdanih rezultata potrebno pratiti objave na društvenim mrežama u razdoblju od najmanje šest mjeseci.

Učinkovitost njihovog pristupa je provjerena na uzorku od oko 700 ispitanika i pola milijuna objava na Facebooku.

Prema podacima prikupljenima u SAD, depresija je prisutna kod 6% osoba.

Vjeruje se kako manje od polovice osoba s depresijom dobija potrebnu terapiju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.