Tjelovježba

Tjelovježba utječe na crijevne bakterije

Objavljeno 22.10.2018.

Medical News Today

Istraživanje finskih znanstvenika sa sveučilišta u Turkuu pokazuje kako tjelovježba može dovesti do promjena u sastavu crijevne flore, objavio je stručni časopis Frontiers in Microbiology.
Tjelovježba utječe na crijevne bakterije
 

Rezultati su utemeljeni na praćenju 17 ispitanica s viškom kilograma koje su u razdoblju od šest tjedana sudjelovale u programu tjelovježbe.

Program je uključivao vožnju biciklom tri puta tjedno, a sudionice istraživanja nisu mijenjale ostale životne navike, primjerice prehranu.

Do kraja promatranog razdoblja je kod ispitanica zabilježeno smanjenje prisutnosti tzv. proteobakterija koje mogu izazvati upalne procese te povećanje prisutnosti bakterija soja Akkermansia.

Ove bakterije imaju pozitivan utjecaj na metabolizam te su u ranijim studijama povezivane sa smanjenjem rizika za pretilost i dijabetes.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.