Ostalo

Rizik za srce i nakon prestanka pušenja

Objavljeno 08.11.2018.

IFL Science

Istraživanje provedeno u SAD na Vanderbilt University pokazuje kako je povećani rizik za bolesti srca prisutan i 16 godina nakon prestanka pušenja.
Rizik za srce i nakon prestanka pušenja
 

Znanstvenici naglašavaju kako su i u novoj studiji dokazani pozitivni učinici prestanka pušenja na zdravlje, pa se tako u roku od 5 godina nakon prestanka pušenja bilježi prosječno 38% manji rizik za bolesti srca.

Novi nalazi su dobiveni 27-godišnjim praćenjem oko 8700 ispitanika.

Polovica sudionika istraživanja su bili pušači, a na početku promatranog razdoblja nitko nije imao dijagnozu bolesti srca.

Više od 70% slučajeva srčanih i moždanih udara te zatajenje srca zabilježenih tijekom studije su doživjeli pušači.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.