Ostalo

Lani 2331 žrtva dijabetesa u Hrvatskoj

Objavljeno 15.11.2018.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Dijabetes je u Hrvatskoj lani skočio s petog na četvrto mjesto na ljestvici vodećih uzroka smrtnosti, a glavni razlog su kronične komplikacije do kojih dolazi zbog kasnog otkrića bolesti.
Lani 2331 žrtva dijabetesa u Hrvatskoj
 

Procjenjuje se da oko 40% osoba s dijabetesom ni ne zna da ima tu bolest.

Ponajprije zbog toga troškovi liječenja dijabetesa porasli su u zadnjih desetak godina za dvije milijarde kuna, pa sada iznose 4,6 milijardi kuna godišnje.

To je 19,8% proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pri čemu 88% iznosa odlazi na liječenje komplikacija, među kojima su najzastupljenije komplikacije na srcu i krvnim žilama.

U Hrvatskoj je službeno registrirano oko 300000 oboljelih od šećerne bolesti.

62% oboljelih u zadnjih godinu dana obavilo svega jedan ili nijedan kontrolni pregled bolesti, a polovica, odnosno trećina ispitanika nije obavila neke od osnovnih pretraga.

Trećina oboljelih nije dobila nikakvu edukaciju o bolesti, a petina bolesnika ne zna ništa o kardiovaskularnim komplikacijama, iako polovica oboljelih ima takve komplikacije.

U Hrvatskoj su dostupni svi lijekovi za šećernu bolest kao i u Europi i svijetu, a kvaliteti liječenja trebale bi pridonijeti i nove smjernice za liječenje.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.