Ostalo

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Objavljeno 15.11.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Republici Hrvatskoj se Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava od 15. studenog do 15. prosinca aktivnostima u organizaciji županija i županijskih zavoda za javno zdravstvo.
Mjesec borbe protiv ovisnosti
 

Županijske službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u suradnji s ostalim tijelima lokalne uprave organiziraju stručne skupove na kojima sudjeluju i škole s njihovog područja.

I brojna tijela državne uprave, nevladine organizacije i nositelji aktivnosti provedbe Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga na lokalnoj razini ovaj mjesec obilježavaju aktivnostima i manifestacijama kojima se ukazuje na važnost suzbijanja zlouporabe droga i ovisnosti.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo se već 40 godina vodi Registar osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u kojem se bilježe samo osobe koje su bile na liječenju zbog zlouporabe psihoaktivnih droga (opijati, kanabinoidi, sedativi i hipnotici, kokain, halucinogeni, hlapljiva otapala te više droga istovremeno).

Prema podacima iz nacionalnog Registra liječenih ovisnika o psihoaktivnim drogama, tijekom 2017. godine je u zdravstvenim ustanovama Hrvatske zabilježeno 7157 osoba liječenih zbog zlouporabe odnosno ovisnosti o psihoaktivnim drogama.

Kao i ranijih godina, udio muškaraca je veći od udjela žena.

Omjer je bio 4,7 muškaraca prema 1 ženi (5892 : 1265).

Osobe u Registru su sve starije - muškarci su prosječno stari 36,9, a žene 35,3 godina.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.