Prehrana

KBC Zagreb: Obilježen Nutrition Day

Objavljeno 27.11.2018.

KBC Zagreb

Nutrition Day je međunarodni stručno-znanstveni projekt kojem je idejni začetnik Europsko društvo za kliničku prehranu i metabolizam (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism/ESPEN), a predstavlja godišnje istraživanje prehrambenih navika pacijenata i nutritivne skrbi o njima u zdravstvenim ustanovama diljem svijeta.
KBC Zagreb: Obilježen Nutrition Day
 

Osnovni cilj ovog projekta je promicanje pravilne prehrane u bolnicama jer ona izravno utječe na ishod liječenja brojnih bolesti te dokazano smanjuje troškove liječenja.

Nutrition Day se prvi put spominje 2004., a godinu dana nakon toga pokrenut je pilot projekt čiji su rezultati potvrdili postojanje potrebe za kontinuiranim praćenjem nutritivne skrbi u zdravstvenim ustanovama.

Već 2006. uslijedilo je prvo službeno i otvoreno godišnje istraživanje u kojem je dobrovoljno sudjelovalo nekoliko zemalja Europske unije, uključujući i Hrvatsku.

Prikupljeni podaci na internetskoj platformi ESPEN-a govore o tome kako danas u projektu sudjeluju 63 države iz čitavog svijeta, što uključuje oko 170000 pacijenata iz 1993 zdravstvene ustanove, odnosno 7000 njihovih odjela.

Tijekom višegodišnjeg rada u projekt su uvedene određene promjene kao što su proširenje istraživanja na štićenike domova za starije i nemoćne osobe te prilagođavanje anketnog upitnika za posebne skupine pacijenata.

Radi se o onkološkim i pacijentima koji se nalaze u jedinicama intenzivnog liječenja.

KBC Zagreb već je nekoliko puta sudjelovao u ovom projektu, ali nikada do sada istraživanje nije obuhvatilo veći broj ispitanika, odnosno bolničkih zavoda i odjela.

Uključilo se sedam velikih klinika KBC Zagreb; Klinika za unutarnje bolesti, Klinika za pedijatriju, Klinika za kirurgiju, Klinika za bolesti srca i krvnih žila, Klinika za kardijalnu kirurgiju, Klinika za ženske bolesti i porode te Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

Anketu su u navedenim klinikama 15. i 16. studenog organizirali i proveli djelatnici Odjela za kliničku prehranu i nutricionisti Službe za prehranu i dijetetiku, uz pomoć dvadesetak volontera, studenata nutricionizma i medicine.

Rezultate ovogodišnjeg projekta djelatnici Odjela za kliničku prehranu saznat će za nekoliko mjeseci, nakon čega će u suradnji s bolničkom upravom i Službom za prehranu i dijetetiku moći poduzeti određene mjere poboljšanja nutritivne skrbi za naše pacijente, ako one budu potrebne.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.