Žensko zdravlje

Roda: Istraživanje o dostupnosti anestezije

Objavljeno 27.11.2018.

Roda

Čak 32% žena imalo je iskustvo izvođenja nekog od ginekoloških zahvata koji su bili predmet istraživanja (kiretaže nakon pobačaja, punkcije, biopsije, šivanje međice nakon poroda) bez anestezije, objavila je udruga Roda.
Roda: Istraživanje o dostupnosti anestezije
 

Potaknuta akcijom #PrekinimoŠutnju, udruga Roda naručila je od agencije Ipsos istraživanje javnog mnijenja o tome koliko je žena u Hrvatskoj imalo iskustva s ginekološkim zahvatima kao što su kiretaže nakon pobačaja, punkcije jajnih stanica, biopsije te šivanje međice nakon poroda, a koji su izvođeni bez anestetika.

Kako bi se na reprezentativnom uzorku vidjelo o kojem obimu problema se radi, u periodu od 2. do 21. studenoga 2018. godine, agencija Ipsos provela je istraživanje na nacionalno reprezentativnom uzorku (968 građanki i građana), prema regijama i veličini naselja, spolu i dobi.

Istraživanje je rađeno metodom osobne ankete "face to face", među općom populacijom starijom od 18 godina.

Oko 29% žena imalo je neki od navedenih ginekoloških zahvata koji su bili predmet istraživanja (kiretaže nakon pobačaja, punkcije, biopsije, šivanje međice nakon poroda), a među onima koje su imale zahvat je 32% onih koje navode da je zahvat izvođen "na živo", odnosno bez primjene sredstva koje umrtvljuje mjesto na kojemu se radi zahvat kako ne bi osjetile bol.

Gledajući u ukupnoj populaciji žena, radi se o 9% žena koje su imale bolno iskustvo ovakvog ginekološkog zahvata.

Dodatno, 17% žena osobno poznaje najmanje jednu ili više bliskih osoba za koje znaju da su imale iskustvo ginekološkog zahvata bez primjene sredstva koje umrtvljuje mjesto na kojemu se radi zahvat kako ne bi osjetile bol.

Također, istraživanje je pokazalo i da 11% muškaraca osobno poznaje najmanje jednu ili više bliskih ženskih osoba za koje znaju da su imale takvo iskustvo ginekološkog zahvata.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.