Ostalo

Na jetru se u Hrvatskoj čeka 30 dana

Objavljeno 08.12.2018.

Eurotransplant

Podaci Eurotransplanta pokazuju kako je Hrvatska po broju doniranih organa i broju transplantacija jetre, bubrega i srca na prvom mjestu unutar ove organizacije koja pruža usluge transplantacijskim centrima u osam europskih zemalja.
Na jetru se u Hrvatskoj čeka 30 dana
 

Prema aktualnim podacima, na transplantaciju jetre se u Hrvatskoj čeka svega oko mjesec dana, a na transplantaciju bubrega godinu i pol dana.

Liste čekanja su značajno smanjene u proteklih deset godina, otkako je Hrvatska članica Eurotransplanta.

Hrvatska kao regionalni predvodnik u transplantacijskoj medicini transferom znanja pomaže i susjednim zemljama, pa hrvatski stručnjaci aktivno pomažu uspostavu transplantacijskih programa u susjednim zemljama (BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija).

Transplantacijska medicina u Hrvatskoj počela je 60-ih godina prošlog stoljeća, kada su formirani prvi multidisciplinarni timovi, što je rezultiralo 1971. prvom transplantacijom bubrega u Rijeci, a u Zagrebu je to učinjeno 1973. godine.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.