Prehrana

Novi uvid u učinak mediteranske prehrane

Objavljeno 10.12.2018.

MedicalXpress

U 12-godišnjem istraživanju znanstvenika s Harvarda je pozitivan učinak mediteranske prehrane na zdravlje srca i krvnih žila objašnjen preko djelovanja 40 biomarkera.
Novi uvid u učinak mediteranske prehrane
 

Nalazi objavljeni u stručnom časopisu JAMA Network Open su mediteranski način prehrane povezali s prosječno 25% manjim rizikom za bolesti koje pogađaju kardiovaskularni sustav.

Smanjenje rizika za bolesti srca i moždani udar je dokazano praćenjem prisutnosti 40 biomarkera ranije povezanih s nizom čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti, posebno onih koji utječu na upalne procese, metabolizam glukoze i rezistenciju na inzulin.

Istraživači vjeruju kako će njihovi nalazi prikupljeni od oko 25000 ispitanika doprinijeti razvoju novih strategija primarne prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.