Prehrana

Utjecaj prehrane na učinkovitost statina

Objavljeno 02.01.2019.

Daily Mail

Statini, lijekovi namijenjeni kontroli koncentracije kolesterola u krvi, su učinkovitiji kada se kombiniraju s mediteranskom prehranom, objavili su talijanski znanstvenici.
Utjecaj prehrane na učinkovitost statina
 

U istraživanju provedenom na Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed je utvrđeno kako su pacijenti koji su uz uzimanje statina svoju prehranu temeljili na visokom udjelu povrća, maslinovog ulja i ribe imali manji rizik za srčani ili moždani udar nego pacijenti koji uzimanje statina nisu popratili zdravijom prehranom.

Kombinacija statina i mediteranske prehrane je bila povezana s izraženijim snižavanjem koncentracije kolesterola u krvi, ali i reduciranjem upalnih procesa u organizmu, objavio je Journal of Cardiology.

Upale su povezane s udvostručenjem rizika za smrt kod osoba koje su pretrpjele srčani ili moždani udar.

Znanstvenici su se koristili podacima prikupljenima od oko 1180 ispitanika prosječne dobi 67 godina.

Svi sudionici istraživanja su imali dijagnozu bolesti srca.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.