Žensko zdravlje

Veza unosa mesa i raka dojke

Objavljeno 08.01.2019.

BBC News

Redovita konzumacija mesnih prerađevina je u novom istraživanju provedenom na Harvardu povezana s prosječno 9% većim rizikom obolijevanja od raka dojke.
Veza unosa mesa i raka dojke
 

Podaci koje je objavio International Journal of Cancer su u skladu sa stavom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), po kojem redovita konzumacija mesnih prerađevina može dovesti do razvoja raka.

U novoj studiji su korišteni podaci za više od milijun žena, a uzročno-posljedična veza između unosa mesnih prerađevina i obolijevanja od raka dojke nije dokazana.

Procjenjuje se kako je gotovo četvrtinu slučajeva raka dojke moguće spriječiti usvajanjem zdravijih životnih navika, primjerice promjenama u prehrani.

Stručnjaci preporučuju da se konzumacija crvenog mesa i mesnih prerađevina ograniči na najviše 70 grama dnevno.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.