Ostalo

Uzlazna faza epidemije gripe

Objavljeno 09.01.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj je, zaključno sa 6. siječnja, službeno registrirana ukupno 3141 osoba oboljela od gripe, od čega je najviše prijava (2016) stiglo u prvom tjednu 2019. godine.
Uzlazna faza epidemije gripe
 

Navedeno upućuje da se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Najveći broj prijava pristiglo je iz Brodsko-posavske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, te Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Kretanje gripe tijekom ove sezone u velikoj mjeri prati dinamiku kretanja gripe tijekom prethodne sezone.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u protekom tjednu bilo je 63% uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A (97%).

Među subtipiziranim uzorcima potvrđene gripe A prevladava A/H1N1 (90%).

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi niska aktivnost gripe, i to dominantno virusa gripe A.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.