Prehrana

Studija ukazuje na preventivan učinak vlakana

Objavljeno 11.01.2019.

HealthDay

Istraživanje novozelandskih znanstvenika sugerira kako osobe koje unose više prehrambenih vlakana imaju manji rizik za smrt od niza uzroka.
Studija ukazuje na preventivan učinak vlakana
 

Analiza podataka za oko 4600 ispitanika je pokazala kako osobe koje konzumiraju najviše vlakana imaju 16-24% manji rizik za smrt od posljedica bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog crijeva.

Pozitivan učinak vlakana se povećavao proporcionalno konzumiranoj količini, pa je svakih 8 grama dodatnog dnevnog unosa bilo povezano s još 5-27% manjim rizikom za smrt.

Znanstveni časopis The Lancet piše kako se globalno prosječni dnevni unos vlakana kreće oko 20 grama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dnevni unos od bar 25-29 grama vlakana.

Uz voće i povrće, dobri izvori vlakana su proizvodi od cjelovitih žitarica.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.