Treća dob

Napredak u istraživanju osteoporoze

Objavljeno 14.01.2019.

Medical News Today

Eksperimenti provedeni na životinjama sugeriraju kako je blokiranjem receptora za hormon estrogen u mozgu moguće dovesti do povećanja koštane mase.
Napredak u istraživanju osteoporoze
 

Istraživači s University of California su otkrili presudnu ulogu receptora za estrogen u hipotalamusu, dijelu mozga koji povezuje živčani sustav s endokrinim sustavom.

Hipotalamus sudjeluje u regulaciji metaboličkih procesa, uključujući kontrolu tjelesne temperature, gladi, sna, umora i cirkadijalnog ritma.

Analiza provedena na miševima je pokazala kako je blokiranjem ovih receptora moguće koštanu masu povećati za do 800%.

Časopis Nature Communications piše kako je ovaj mehanizam funkcionirao samo kod ženki.

Proučavajući životinje koje su zbog osteoporoze izgubile 70% koštane mase znanstvenici su utvrdili kako je blokiranjem ključnih receptora moguće koštanu masu u roku od nekoliko tjedana povećati za 50%.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.