Ostalo

Zahuktava se epidemija gripe

Objavljeno 17.01.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj je do početka ovog tjedna službeno registrirano ukupno 8468 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (5327) stiglo u 2. tjednu 2019. godine.
Zahuktava se epidemija gripe
 

Navedeno upućuje da se i dalje nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Najveći broj prijava pristiglo je iz Brodsko-posavske, Grada Zagreba i Zagrebačke županije, te Splitsko-dalmatinske županije.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Kretanje gripe tijekom ove sezone u velikoj mjeri prati dinamiku kretanja gripe tijekom prethodne sezone.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2. tjednu bilo je 58% uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A (97%).

Među subtipiziranim uzorcima potvrđene gripe A prevladava A/H1N1 (90%).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi porast u intenzitetu gripe, uz prisutnu cirkulaciju oba potipa virusa gripe A.

Većina hospitaliziranih laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe povezana je sa virusom A/H1N1/pdm09, te pripadaju dobnoj skupini od 15 do 64 godine.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.