Prehrana

Uska veza zdravlja srca i rizika za šećernu bolest

Objavljeno 18.01.2019.

HealthDay

Osobama koje se pridržavaju životnih navika s pozitivnim utjecajem na zdravlje srca i krvnih žila također prijeti manji rizik za dijabetes tipa 2, objavili su američki znanstvenici.
Uska veza zdravlja srca i rizika za šećernu bolest
 

U istraživanju provedenom na Ohio State University su korišteni podaci za oko 7700 ispitanika.

Ključnih sedam čimbenika koji smanjuju rizik za kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2 su bili redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana, održavanje preporučene tjelesne mase, kontrola krvnog tlaka, izbjegavanje pušenja te održavanje normalnih koncentracija šećera i kolesterola u krvi.

Osobe koje su zadovoljile najmanje četiri navedena kriterija su tijekom promatranog desetgodišnjeg razdoblja imale prosječno 70% manji rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

Stručni časopis Diabetologia dodaje kako se uočeno smanjenje rizika ne odnosi na osobe kod kojih je već otkriven predijabetes.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.