Žensko zdravlje

Manji broj oboljelih od raka vrata maternice

Objavljeno 20.01.2019.

Hrvatska liga protiv raka

U subotu je tradicionalnom simboličnom podjelom mimoza uz poruke o važnosti prevencije raka vrata maternice na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježen 12. Dan mimoza.
Manji broj oboljelih od raka vrata maternice
 

Obilježavanje Dana mimoza su organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka.

Prema podacima o pojavnosti raka maternice kod žena, od održavanja prvog Dana mimoza 2008. je svake godine broj oboljelih bio oko 380.

Najnoviji podatak registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govori da je prošle taj broj značajno niži - od ovog tipa raka je oboljelo 280 žena.

Hrvatska je po pojavnosti i mortalitetu negdje u sredini europskog prosjeka.

Akcijom se nastoji osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet sprječavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj.

To su edukacija i besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole protiv HPV-a te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, građani su u subotu na Cvjetnom trgu imali prilike razgovarati s liječnicima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života.

Među najvažnijim je uzročnicima bolesti dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.

Većina spolno aktivnih osoba tijekom svog života zarazit će se HPV virusom, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju imunološkog sustava.
Smatra se da je oko 60% spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom, te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba.

Samo kod malog broja žena dolazi do razvoja karcinoma, čiji su simptomi nespecifični i rijetki.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.