Muško zdravlje

Operacije prostate kroz krvnu žilu u KBC Sestre milosrdnice

Objavljeno 23.01.2019.

Hrvatska liječnička komora

U KBC Sestre milosrdnice je nedavno, prvi put u Hrvatskoj, izvedena operacija prostate kroz krvnu žilu.
Operacije prostate kroz krvnu žilu u KBC Sestre milosrdnice
 

Time je ova bolnica koja već 20 godina ima referentni centar za tumore prostate stala uz bok najrazvijenijim bolnicama u Europi.

"Kod pacijenata se kateterski kroz krvnu žilu u preponi ili u ruci može ući do prostate i sitnim česticama se uzrokuje infarkt prostate koja se zatim smanji i praktički se pacijentima riješe simptomi koji su poremećaji mokrenja, krvarenje i slično", objasnio je Luka Novosel, radiolog u KBC Sestre milosrdnice.

Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji i pacijent već idući dan može ići kući, a kandidati su pacijenti koji su visokorizični, koji imaju prateće bolesti i za kojih je procijenjeno da nisu za klasični zahvat i nijedan oblik anestezije.

Cilj zahvata je da kod pacijenata koji imaju kateter uklonimo opstrukciju nakon čega mogu spontano mokriti, pojašnjava predstojnik Klinike za urologiju u KBC-u Sestre milosrdnice dr. Boris Ružić.

Navodeći kako je zbog sve više starog stanovništva kandidata za takvu vrstu operacije sve više dr. Ružić navodi da se u suradnji s interventnim radiolozima, posebno s dr. Novoselom do konca godine očekuje 30-ak takvih operacija.

U timu sudjeluje četvero liječnika, a dr. Novosel kaže da hrvatski pacijenti koji su htjeli potražiti pomoć u inozemstvu i tu operaciju platiti, za to više nemaju potrebu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(19)
2.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.