Ostalo

Gotovo 40000 oboljelih od gripe

Objavljeno 07.02.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj je do početka ovog tjedna službeno registrirano ukupno 39914 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (11250) stiglo u 5. tjednu 2019. godine.
Gotovo 40000 oboljelih od gripe
 

Navedeno upućuje da je sezona gripe dosegnula svoj vrhunac koji uobičajeno traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

Najveći broj prijava je pristigao iz Grada Zagreba, Zagrebačke, Osječko-baranjske, te Sisačko-moslavačke županije.

Broj prijava u 5. tjednu je za oko 2400 prijava veći nego u istom razdoblju prošle godine te je ujedno i najveći broj prijava u posljednjih 6 sezona.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Kretanje gripe tijekom ove sezone je u velikoj mjeri pratilo dinamiku kretanja gripe prethodne sezone do 3. tjedna, nakon čega se bilježi značajno veći broj novooboljelih u usporedbi s istim razdobljem prethodne sezone.

Ova sezone gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući i veći broj hospitaliziranih zbog gripe, te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija.

Do sada je dojavljeno 60 takvih smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017/2018 bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih.

Najveći broj dojava (22) je sa područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Preliminarno, raspon dobi umrlih kreće se od 7 do 96 godina, s ukupno 36 osoba u dobi od 65 godina i stariji, koje u podlozi imaju jednu ili više kroničnih bolesti.

Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Rezultati Nacionalnog referentnog centra za gripu ukazuju na visoki intenzitet cirkulacije virusa sa 63% pozitivnih uzoraka pristiglih iz svih dijelova Hrvatske.

Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (97%), dok virus gripe B čini samo 3% pozitivnih uzoraka (svi Yamagata).

Prema rezultatima subtipizacije, i dalje prevladava podtip A/H1pdm09 (86%) u odnosu na A/H3 (14%).

Podaci ECDC-a i WHO-a ukazuju na daljnji porast aktivnosti gripe na širem europskom području tijekom četvrtog tjedna 2019. godine.

Na području Europske regije i dalje istovremeno cirkuliraju oba podtipa virusa gripe A, A/H1pdm09 i A/H3, s vrlo rijetkom detekcijom virusa gripe tip B.

Na području sjeverozapadne i središnje Europe intenzitet gripe je pretežno srednjeg intenziteta, dok se u većem broju država jugoistočne Europe bilježi visoki intenzitet.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.