Ostalo

Predana donacija od akcije Terry Fox Run

Objavljeno 10.02.2019.

Institut Ruđer Bošković

Donacija od 127000 kuna prikupljena 19. humanitarnom akcijom Terry Fox Run predana je u subotu Institutu Ruđer Bošković i njegovom Laboratoriju za nasljedni rak.
Predana donacija od akcije Terry Fox Run
 

Donacije je uručena u sklopu obilježavanja 25. obljetnice Svjetskog dana bolesnika.

Cjelokupni prikupljeni iznos namijenjen je Institutu Ruđer Bošković i njihovom Laboratoriju za nasljedni rak za projekt u sklopu kojeg će se vršiti analiza mutacijskih profila nasljednog raka dojke i jajnika kako bi se pomoglo u budućim terapijskih protokolima.

Kroz mutacijske se profile definiraju tipovi raka dojke i jajnika kako bi se mogle koristiti ciljane terapije.

Godišnje je u Hrvatskoj više od 2500 novih slučajeva raka dojke, od čega oko 200 pripada u skupinu nasljednih slučajeva.

Međunarodnu akciju Terry Fox Run, koja je u proteklih 19 godina okupila više od 100000 sudionika u Hrvatskoj, prošlog je rujna na zagrebačkom jezeru Jarun trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 5000 građana.

Ova se utrka svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu i kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo u "Maraton nade" po Kanadi.

Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.