Ostalo

Međunarodni dan epilepsije u ponedjeljak

Objavljeno 11.02.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Zajedničkom inicijativom Međunarodnog ureda za epilepsiju (IBE) i Međunarodne lige protiv epilepsije (ILAE) nastao je Međunarodni dan epilepsije koji se od 2015. godine obilježava drugog ponedjeljka u veljači.
Međunarodni dan epilepsije u ponedjeljak
 

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se očituje epileptičnim napadajima - iznenadnim epizodama poremećene motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije, a u određenom broju slučajeva i svijesti.

Tijekom napadaja se mogu javiti grčevi mišića, smetnje osjeta, njuha, vida ili sluha, kao i određeni stupanj poremećaja svijesti.

Najviše novih slučajeva pojavljuje u djetinjstvu (75%).

Ne postoje nikakve zemljopisne, rasne ili društveno-klasne granice, a epilepsija se može pojaviti kod oba spola u bilo kojoj životnoj dobi.

Do 5% svjetskog stanovništva može imati jedan jedini napadaj u tijeku života.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.