Ostalo

Serijalizacija lijekova u Hrvatskoj

Objavljeno 11.02.2019.

HOPAL

U Hrvatskoj je prošlog tjedna počela provedba projekta serijalizacije lijekova, odnosno provjera autentičnosti lijekova na recept.
Serijalizacija lijekova u Hrvatskoj
 

Cilj serijalizacije je spriječiti izdavanje krivotvorenih lijekova kroz legalni lanac opskrbe.

Unatoč tome što u Hrvatskoj dosad nije zabilježen slučaj prijave krivotvorenog lijeka, cilj je onemogućiti da do takve situacije uopće dođe te dodatno povećati sigurnost pacijenata i zaštititi njihovo zdravlje od opasnih krivotvorina, ističu iz Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL).

Hrvatska je završila proces implementacije Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova na recept te je izgrađena platforma koja omogućuje povezanost s Europskim središtem za provjeru autentičnosti lijekova.

Podaci o proizvodima i pakiranjima lijekova koji se prikupljaju u EU sustavu dostupni su i u Nacionalnom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu kontinuirano raste, a gotovo svaki drugi lijek kupljen putem interneta je krivotvoren.

U zemljama u razvoju na crnom se tržištu proda i do 30% svih lijekova, dok je u razvijenim zemljama taj postotak manji, no u stalnom porastu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.