Prehrana

Pretjerani unos mesa i masna jetra

Objavljeno 13.02.2019.

Reuters

Osobe koje često konzumiraju meso imaju veći rizik za nakupljanje masti u jetri, objavili su nizozemski znanstvenici iz Sveučilišnog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu.
Pretjerani unos mesa i masna jetra
 

U njihovom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 3882 osobe prosječne dobi 70 godina.

Pretilost u kombinaciji s čestom konzumacijom mesa je bila povezana s prosječno 54% većim rizikom za masnu jetru, bez obzira na ostale životne navike, sociodemografske čimbenike i metaboličke čimbenike.

Uočeni rizik nije ovisio o količini ukupno unesenih kalorija, a bio je još veći kod osoba koje su češće konzumirale mesne prerađevine s visokim udjelom zasićenih masti, dodaje stručni časopis Gut.

Bolest masne jetre se javlja kad se udio masti u jetri poveća iznad 5%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.