Ostalo

Smanjenje broja oboljelih od gripe

Objavljeno 13.02.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj je do početka ovog tjedna službeno registrirano ukupno 48080 oboljelih od gripe, od čega je u 6. tjednu stiglo 8166 prijava.
Smanjenje broja oboljelih od gripe
 

To je značajno manje u odnosu na prethodni tjedan (11250), te se u narednim tjednima može očekivati daljnje jenjavanje intenziteta sezone.

Najveći broj prijava je pristigao iz Grada Zagreba, Zagrebačke, Osječko-baranjske, te Brodsko-posavske županije.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Ova sezone gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući i veći broj hospitaliziranih zbog gripe, te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija.

Do sada je dojavljeno 75 takvih smrtnih ishoda, dok je u prošloj sezoni bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih.

Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse).
Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500 osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Rezultati Nacionalnog referentnog centra za gripu ukazuju na visoki intenzitet cirkulacije virusa sa 62% pozitivnih uzoraka pristiglih iz svih dijelova Hrvatske.

Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (96%), dok virus gripe B čini samo 4% pozitivnih uzoraka (svi Yamagata).

Prema rezultatima subtipizacije, i dalje prevladava podtip A/H1pdm09 (87%) u odnosu na A/H3 (13%).

Podaci ECDC-a i WHO-a ukazuju na daljnji porast aktivnosti gripe na širem europskom području tijekom petog tjedna 2019. godine.

Na području Europske regije i dalje istovremeno cirkuliraju oba podtipa virusa gripe A, A/H1pdm09 i A/H3, sa vrlo rijetkom detekcijom virusa gripe tip B.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.