Ostalo

Nova knjiga o šećernoj bolesti i tjelovježbi

Objavljeno 22.02.2019.

Sveučilište u Zagrebu

U četvrtak je u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predstavljena knjiga "Šećerna bolest i tjelesno vježbanje: od A pa skoro do Ž".
Nova knjiga o šećernoj bolesti i tjelovježbi
 

Autorice knjige su doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković i prof. dr. sc. Lana Ružić.

Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Miroslav Dumić s Medicinskoga fakulteta i prof. dr. sc. Branka Matković s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Osobe oboljele od šećerne bolesti često ne mogu pronaći preporuke o tome kako, koliko, kada i gdje vježbati i kojom se tjelesnom aktivnošću baviti bez kontraindikacija i negativnih efekata, stoga je ideja ovoga priručnika upoznati kineziologe, liječnike, ali i oboljele od šećerne bolesti, kako uvesti adekvatne tjelesne aktivnosti u životni stil bolesnika kao važan i dugoročan način liječenja koji terapija lijekovima ne može i ne smije zamijeniti, već uz njih mora djelovati komplementarno.

Svjetska dijabetološka federacija (IDF) kao jedan od uzroka epidemije šećerne bolesti navodi drastičan pad tjelesne aktivnosti i povećanje pretilosti te preporučuje minimalno 30 minuta tjelesne aktivnosti na dan kako bi se spriječio razvoj bolesti i/ili ublažili njezini simptomi i posljedice.

Prof. dr. sc. Lana Ružić je liječnica, zaposlena kao redoviti profesor u trajnom zvanju na Katedri za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Njezin nastavni rad i znanstveni interesi usmjereni su na područje fiziologije sporta i vježbanja, kao i tjelesnog vježbanja za osobe koje boluju od kroničnih bolesti.

Petnaest godina radila je kao medicinski savjetnik u nekoliko fitness-centara, a dodatno iskustvo koje je stekla kao učiteljica skijanja omogućilo joj je povezivanje znanosti i prakse u polju sportske medicine.

Doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković liječnica je, specijalistica internistica, endokrinologinja i dijabetologinja.

Radi u KBC "Sestre milosrdnice" i docentica je na Katedri za medicinu sporta i vježbanja Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Poseban interes usmjerila je na rad s oboljelima od šećerne bolesti, a znanstveni opus posvetila je istraživanjima vezano uz hipoglikemiju.

Posvećena je edukaciji oboljelih, ali i podizanju svijesti o ranom prepoznavanju dijabetesa te načinima prevencije i liječenja, odnosno sprječavanja komplikacija koje bolest izaziva.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.