Prehrana

Cjelovite žitarice i manji rizik za rak jetre

Objavljeno 22.02.2019.

Reuters

U istraživanju provedenom u SAD je visoki udio cjelovitih žitarica u prehrani povezan s do 37% manjim rizikom obolijevanja od raka jetre, objavio je stručni časopis JAMA Network Open.
Cjelovite žitarice i manji rizik za rak jetre
 

Podaci prikupljani 24 godine od oko 125000 osoba pokazuju i kako se u posljednjih nekoliko desetljeća bilježi povećanje učestalosti raka jetre.

Znanstvenici s Harvarda pojašnjavaju kako prehrana bogata cjelovitim žitaricama smanjuje izglede za pretilost, dijabetes tipa 2 i masnu jetru, redom čimbenike rizika za rak jetre.

Sudionici istraživanja koji su konzumirali najviše cjelovitih žitarica su bili i najboljeg općeg zdravstvenog stanja, dodaju istraživači.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.