Žensko zdravlje

Manje sjedenja za prevenciju bolesti srca

Objavljeno 22.02.2019.

Daily Mail

Smanjenje trajanje sjedenja za sat vremena dnevno može smanjiti rizik obolijevanja od bolesti srca za prosječno 26%, sugerira petogodišnje istraživanje provedeno na University of California.
Manje sjedenja za prevenciju bolesti srca
 

Znanstvenici pojašnjavaju kako sjedenje ima negativan utjecaj na cikulaciju i stanice na površini krvnih žila, što s vremenom može dovesti do razvoja bolesti srca.

Njihovi nalazi dobiveni na uzorku od 5600 žena starijih od 63 godine su objavljeni u stručnom časopisu Circulation.

Ranije studije su nadomještanje sjedenja tjelesnom aktivnošću povezale sa smanjenjem rizika obolijevanja od bolesti koje pogađaju pluća, bubrege i jetru.

Uz to, reduciranje sjedenja i povećanje tjelesne aktivnosti je povezivano s manjim rizikom za Alzheimerovu bolest i neke tipove raka.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.