Mladi

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u

Objavljeno 05.03.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u obilježava se 4. ožujka pod vodstvom Međunarodnog udruženja za humani papiloma virus.
Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u
 

Humani papiloma virus, skraćeno HPV, obuhvaća grupu od više od 150 tipova virusa, od kojih 40-tak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije.

Infekcija HPV-om može uzrokovati: karcinom vrata maternice (cerviksa), rodnice (vagine) i stidnice (vulve) kod žena, karcinom muškog spolnog uda (penisa) te karcinom čmara (anusa) i orofarinska (usta i ždrijela) kod muškaraca i žena.

Od karcinoma uzrokovanih HPV-om najčešći je karcinom vrata maternice (cerviksa).

Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine od invazivnog karcinoma cerviksa oboli oko 300 žena, a preko 100 ih umre.

Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcije za sve učenice i učenike srednjih škola koji se do sada nisu cijepili omogućeno je, ovisno o raspoloživosti cjepiva, najdulje do 1. srpnja 2019. godine.

Osim ove novosti, tijekom cijele školske godine mogu se cijepiti učenice i učenici 8. razreda osnovne škole.

Učenice i učenike cijepi nadležni školski liječnik kojemu se može obratiti za dodatne informacije i dogovor o cijepljenju.

Cijepljenje protiv HPV infekcije učenika i učenica se preporučuje radi smanjenja rizika od HPV infekcija i šetnih posljedica HPV infekcije, prvenstveno određenih karcinoma.

Cijepi se devetvalentnim cjepivom koje štiti od premalignih promjena i raka vrata maternice, stidnice, rodnice i čmara (anusa), te spolnih bradavica prouzročenih određenim tipovima HPV-a.

Udruga "SVE za NJU" uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo organizira tribine u okviru javnozdravstvene kampanje "Druga prilika" na temu zaštite od infekcije HPV-om radi obavještavanja javnosti o akciji cijepljenja za srednjoškolce koja traje do 1. srpnja ove godine.

Tribine su do sada održane u Orahovici i Zagrebu, a dogovoreno je održavanje tribina u Topuskom, Glini, Novskoj, Hrvatskoj Kostajnici i Šibeniku.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.