Ostalo

Ukupno 100 smrtnih ishoda zbog gripe

Objavljeno 07.03.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj je do početka ovog tjedna službeno registrirano ukupno 58546 oboljelih od gripe, od čega su u 9. tjednu 2019. godine pristiglo 2162 prijave.
Ukupno 100 smrtnih ishoda zbog gripe
 

Time je nastavljeno očekivano smanjivanje broja oboljelih.

Najveći broj prijava je pristigao iz Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke i Primorsko-goranske županije.

S obzirom na veličinu populacije, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Sisačko-moslavačke, Zadarska i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Ove sezone bilježi se veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija u uspredbi s prethodnim sezonama, pa je tako do sada dojavljeno 100 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih.

Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse).
Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Rezultati Nacionalnog referentnog centra za influenzu tijekom 8. tjedna ukazuju na i dalje visoki intenzitet cirkulacije virusa sa 70% pozitivnih uzoraka.

Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (99%), dok virus gripe B čini samo 1% pozitivnih uzoraka (svi Yamagata).

Prema rezultatima subtipizacije, prevladava podtip A/H1pdm09 (78%) u odnosu na A/H3 (22%).

Prema podacima ECDC-a i WHO-a, u većini država na širem europskom području gripa je niskog do srednjeg intenziteta, s izuzetkom Njemačke, Luksemburga, Kosova, Makedonije i Grčke gdje je intenzitet gripe još uvijek visok.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.