Ostalo

Svjetski dan bubrega u četvrtak

Objavljeno 13.03.2019.

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora procjenjuje kako oko 150000 osoba u Hrvatskoj ima kroničnu bubrežnu bolest.
Svjetski dan bubrega u četvrtak
 

Zbog rizika da im se bolest pogorša, stručnjaci ističu važnost ranog otkrivanja i odgovarajućeg liječenja te bolesti, što uključuje sniženje krvnog tlaka, regulaciju šećera u krvi i liječenje anemije.

Godišnje se u Hrvatskoj otkrije oko 500 novih bubrežnih bolesnika, a rano otkriće bolesti rezultira povećanjem kvalitete života bolesnika i uštedom za zdravstveni sustav.

Ako se čimbenici rizika ne otkriju i ne liječe na vrijeme, dolazi do gubitka bubrežne funkcije zbog čega bolesnici završavaju na dijalizi ili im je potrebno presađivanje bubrega.

Ovogodišnji Svjetski dan bubrega će se obilježiti javnozdravstvenim akcijama u mnogim gradovima pod geslom "Zdravlje bubrega - za svakoga i svugdje".

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.