Ostalo

Svjetski dan oralnog zdravlja u srijedu

Objavljeno 19.03.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan oralnog zdravlja koji se svake godine obilježava 20. ožujka je dan kada se promiče razvijanje svijesti o važnosti dobrog oralnog zdravlja te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja i dobrobiti.
Svjetski dan oralnog zdravlja u srijedu
 

Aktivnosti usmjerene na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli oralnih bolesti, usmjeravaju pažnju javnosti, stručnjaka za oralno zdravlje i kreatora politike koji imaju ulogu u smanjenju opterećenja koje uzrokuju bolesti usne šupljine.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Hrvatskoj obilježava pod sloganom "Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine" kojim se želi motivirati pojedince da nikada nije prerano ili prekasno početi paziti na oralno zdravlje kako bi usnu šupljinu održali zdravom i tako zaštitili svoje cjelokupno zdravlje.

Osim individualne razine, kampanja potiče stručnjake za oralno zdravlje kao ključne zainteresirane strane u edukaciji pacijenata o zaštiti njihovog oralnog zdravlja, pomažući im da prepoznaju kako je preventivna skrb uvijek najbolja opcija.

Na tom tragu su i nacionalni program "Zubna putovnica" koji uključuje obavezan preventivni dentalni pregled učenika koji upisuju 1. razred osnovne škole i učenika 6. razreda osnovne škole, te pilot projekt nadziranog četkanja zubi koji se provodi u vrtićima i školama.

Oralno zdravlje se održava oralnom higijenom, prvenstveno četkanjem zubi.

Ukoliko se ne provodi oralna higijena dolazi do najrasprostranjenijih bolesti na svijetu i to: karijesa, upale zubnog mesa i parodontitisa.

Zdravlje usne šupljine se može reflektirati i na zdravlje cijelog organizma.

Na oralno zdravlje također utječu način života, fizičko okruženje, socijalni status, izobrazba, navike i rizična ponašanja - način prehrane, konzumacija alkohola i duhana te redoviti kontrolni pregledi.

Oralna higijena je od iznimne važnosti za djecu od najranije dobi.

Briga o mliječnim zubima, osim što stvara dobre navike u djece, zapravo je ključna za kasnije stanje usne šupljine.

Ranim usvajanjem zdravih navika u dječjoj dobi mogu se prevenirati mnogi zdravstveni problemi kod odraslih.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.