Ostalo

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24.3.

Objavljeno 25.03.2019.

Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok"

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze se obilježava svake godine 24. ožujka, na dan kad je Robert Koch 1882.g. objavio svoje otkriće mikobakterije, uzročnika tuberkuloze.
Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24.3.
 

Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis od koje u Europi oboli više od 60000 ljudi godišnje.

Obično zahvaća pluća, no može zahvatiti bilo koji dio tijela, npr. bubrege, kosti, mozak.

Prenosi se sitnim kapljicama sline koje govorom, kihanjem i kašljanjem izbacuje oboljela osoba.

Zarazit će se prvenstveno osobe koje žive u dugotrajnom, kućnom kontaktu s oboljelim, a samo iznimno do zaraze dolazi pri slučajnim ili povremenim kontaktima.

Na sreću infekcija najčešće ne napreduje u bolest već ostaje latentna, tj. bez razvoja simptoma bolesti.

10% zaraženih osoba razvit će aktivnu tuberkulozu tijekom života, a neliječena bolesna osoba prosječno zarazi 10-15 osoba godišnje.

10% oboljelih osoba umire, dok 1-2% oboljelih ostaju kronični tuberkulozni pacijenti.

85% oboljelih se izliječi, no godišnje umire oko 2 milijuna bolesnika.

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), procjenjuje se da je od 2000. do 2016. godine smrtnost od tuberkuloze smanjena za 37%.

Premda je ovaj pad smrtnosti ohrabrujući, on nije ravnomjeran među državama i unutar pojedinih rizičnih skupina, zbog čega je tuberkuloza još uvijek globalno jedan od deset glavnih uzroka smrti i vodeći uzrok smrti zbog zaraznih bolesti.

Procjenjuje se da je u 2016. godini u svijetu bilo 10,4 milijuna oboljelih, od kojih su milijun bila djeca.

Iste je godine od tuberkuloze umrlo 1,8 milijuna osoba, među kojima 250000 djece te 400000 HIV pozitivnih osoba.

Oko dvije trećine oboljelih je iz sedam država na području Azije i Afrike (Indija, Indonezija, Kina, Filipni, Pakistan, Nigerija i Južna Afrika), dok Europska regija zauzima posljednje mjesto po broju oboljelih od tuberkuloze (3% ukupno oboljelih u svijetu).

Neodgovarajuće liječenje tuberkuloze, bilo nedovoljno dugo bilo neodgovarajućom kombinacijom lijekova uzrokuje stvaranje sojeva bakterija otpornih na uobičajene antituberkulotske lijekove i pojavu tzv. rezistentne tuberkuloze.

Danas je višestruko rezistentna tuberkuloza (MDR-TB) veliki javnozdravstveni problem jer je uspjeh njenog liječenja znatno niži (oko 50%) u odnosu na "običnu" tuberkulozu koja je osjetljiva na postojeće lijekove (prosječna uspješnost liječenja oko 75%).

U 2017. godini je u Hrvatskoj je zabilježen 371 novooboljeli od tuberkuloze, od kojih je 45 završilo smrtnim ishodom.

Najveći udio ukupno oboljelih čine osobe u dobi od 70 godina i stariji (20,2%), dok među djecom predškolske i rane školske dobi (mlađi od 10 godina) nije bilo oboljelih.

Plućna tuberkuloza čini 87,9% ukupno prijavljene tuberkuloze.

Hrvatska se stopom incidencije od 8,9/100000 nalazi u europskom prosjeku.

Međutim, postoje značajne razlike među pojedinim županijama, pa je tako najviša incidencija obolijevanja zabilježena u Sisačko-moslavačkoj i Vukovarsko-srijemskoj, a najniža u Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.