Treća dob

Svjetski dan Parkinsonove bolesti, 11.4.

Objavljeno 11.04.2019.

Parkinson i mi

U povodu Svjetskog dana Parkinsonove bolesti u četvrtak će biti održana informativno-edukativna tribina o ovoj progresivnoj neurodegenerativnoj bolest od koje u Hrvatskoj boluje više od 14500 građana.
Svjetski dan Parkinsonove bolesti, 11.4.
 

Tribinu u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu organizira udruga "Parkinson i mi" za oboljele, njihove obitelji i stručnu javnost.

Stručnjaci različitih specijalizacija publiku će upoznati sa sljedećim temama:
1. Rehabilitacija vrtoglavice (Zlata Lapaš,bacc.physioth),
2. Emocija i Parkinsonova bolest (doc.dr.sc Ana Havelka-Meštrović, prof. psiholog),
3. Govor, glas i gutanje kod osoba s Parkinsonovom bolesti (doc.dr.sc Zdravko Kolundžić, prof. logoped),
4. Dubinska mozgovna stimulacija kod Parkinsonove bolesti (prof. dr. sc Darko Chudy, neurokirurg),
5. Novi projekti i novosti kod Parkinsonove bolesti (doc.prim dr.sc Vladimira Vuletić, spec. neurolog, predsjednica Udruge Parkinson i mi)

Tribini prethodi javnozdravstvena manifestacija na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati, gdje će uz tulipane, ping-pong, ples i kiparsku radionicu kako bi se građanima skrenula pažnja na Parkinsonovu bolest, čija je učestalost prema recentnim međunarodnim istraživanjima do 2016. godine globalno porasla za 22%.

Sloganom ovogodišnje akcije "Upoznaj svoj Parkinson", udruga "Parkinson i mi" ujedno najavljuje i projekt genetske analize ove bolesti u Hrvatskoj.

To je pionirski pothvat od nacionalnog značenja (odobren od Sveučilišta u Rijeci), jer će upravo ti podaci pomoći utvrđivanju gena čije mutacije uzrokuju Parkinsonovu bolest u hrvatskoj populaciji, što bi bila osnova buduće personalizirane precizne medicine kod ovih bolesnika.

Paralelno s genetskim faktorima istražit će se i u kojoj mjeri su ispitanici bili izloženi rizičnim okolišnim faktorima (poput pesticida, metala, bunarske vode...) za koje se također smatra da uz genetske čimbenike pridonose razvoju Parkinsonove bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.