Mladi

Porast konzumacije energetskih napitaka kod mladih

Objavljeno 02.05.2019.

HealthDay

Istraživanje provedeno na Harvardu uz sudjelovanje više od 30000 ispitanika ukazuje na višestruko povećanje učestalosti konzumacije energetskih napitaka s visokim udjelom kofeina.
Porast konzumacije energetskih napitaka kod mladih
 

Uočeno povećanje je od 2003. godine najizraženije kod tinejdžera, no zamjetno je i kod odraslih osoba srednje životne dobi.

Konzumenti energetskih napitaka unose prosječno i do pet puta više kofeina od ostalih vršnjaka, piše American Journal of Preventive Medicine.

Pretjerani unos kofeina je povezan s većom sklonošću rizičnom ponašanju, poteškoćama s mentalnim zdravljem poput depresije te povišenim krvnim tlakom.

Uz to, velike količine šećera u energetskim napicima mogu povećati rizik za dijabetes tipa 2, pretilost i oštećenja zuba.

Kombiniranje energetskih napitaka s alkoholom je sve popularnije kod mladih, upozoravaju istraživači.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.