Ostalo

Psihoonkološko savjetovalište

Objavljeno 14.05.2019.

Hrvatska liga protiv raka

U Aplikacijskom centru Hrvatske lige protiv raka je prošlog mjeseca s radom otpočelo stalno psihoonkološko savjetovalište za bolesnike i članove njihovih obitelji.
Psihoonkološko savjetovalište
 

Aktivnosti savjetovališta usmjerene su individualnom radu s bolesnicima i članovima njihovih obitelji neovisno u kojoj je fazi proces dijagnostike, liječenja ili rehabilitacije.

Usluge savjetovališta su besplatne, a namijenjene su članovima Lige i drugim osobama koje boluju od maligne bolesti.

Osnovni stručni tim čine onkolog, psihijatar i psiholog, kako u početnoj fazi dijagnostike tako i dugotrajnom procesu liječenja i rehabilitacije malignih bolesti.

Tijekom početnog razdoblja u prvom je planu rješavanje osnovne medicinsko-onkološke problematike, ali nužno je da se i bolesnici i članovi njihovih obitelji čim prije počnu prilagođavati na novonastale životne okolnosti i na suočavanje s daljnjim, često i nepredvidivim tijekom i ishodom bolesti.

Moguća je pojava i razvoj niza mentalnih problema i poremećaja i kod bolesnika koji prethodno nisu imali dijagnosticirani psihijatrijski poremećaj te je nužna koordinacija stručnog tima.

Osim toga maligne se bolesti mogu razviti i kod osoba koje već prethodno imaju dijagnosticiranu neku psihijatrijsku bolest ili poremećaj i čije liječenje treba usklađivati sa novim okolnostima.

Većina bolesnika kao i članova obitelji već i u ranom razdoblju razvoja malignih bolesti proživljavaju cijeli niz intenzivnih oscilacija osjećaja i promjena raspoloženja (npr. tuga, strah, nesigurnost, bijes, itd.) koji mogu biti izuzetno snažni i dugotrajni te je nužno da na raspolaganju imaju stručni tim psihijatara i psihologa koji će im pomoći da se nose s novonastalim okolnostima i emocionalnim stanjem.

Tijekom svih faza liječenja i rehabilitacije moguća je pojava i razvoj psiholoških i psihijatrijskih problema, koje je bitno pratiti i liječiti psihoterapijskom podrškom, a povremeno, ako je nužno, i farmakoterapijom, za što je izuzetno bitna suradnja onkologa i psihijatra.

U daljnjem tijeku liječenja i dugotrajnog procesa rehabilitacije potrebno je proširiti tim i uključiti i druge stručnjake - rehabilitatore, socijalne radnike, radne terapeute, itd.

Savjetovalište će voditi prof. dr. sc. Mirjana Grubišić-Ilić, specijalistica neuropsihijatrije, subspecijalistica socijalne psihijatrije, svakog utorka od 10 sati sve do 15. lipnja 2019. i potom od 3. rujna 2019.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.