Mladi

Posljedice viška kilograma u tinejdžerskoj dobi

Objavljeno 22.05.2019.

HealthDay

Već i nekoliko suvišnih kilograma u dobi od 18 ili 19 godina je u istraživanju švedskih znanstvenika povezano s povećanjem rizika za kardiomiopatiju u srednjoj životnoj dobi.
Posljedice viška kilograma u tinejdžerskoj dobi
 

Koristeći podatke prikupljene od oko 1,7 milijuna ispitanika praćenih od 18. godine istraživači sa sveučilišta u Goeteborgu su utvrdili kako kasniji rizik za kardiomiopatiju raste proporcionalno raste proporcionalno s povećanjem indeksa tjelesne mase ispitanika.

Kod pretilih sudionika istraživanja je rizik za kardiomiopatiju bio čak 8 puta veći nego kod onih s idealnom tjelesnom masom, no bio je povećan i kod ispitanika s indeksom tjelesne mase u gornjem dijelu idealnog raspona.

Indeks tjelesne mase je omjer tjelesne mase izražene u kilogramima i kvadrata visine izražene u metrima.

Idealnim se smatra indeks tjelesne mase manji od 25, piše znanstveni časopis Circulation.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.