Ostalo

Na ambroziju alergično 30% stanovnika

Objavljeno 15.06.2019.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Kontinentalni dio Hrvatske epicentar je širenja ambrozije na koju je alergično oko 30% stanovništva, upozoreno je u petak na stručnom skupu u Zagrebu.
Na ambroziju alergično 30% stanovnika
 

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" organizirao je skup koji je okupio stručnjake županijskih zavoda za javno zdravstvo, liječnike i predstavnike gradskih ureda.

Istaknuto je i da nijedna sredina ne može problem ambrozije suzbiti sama bez pomoći partnera iz drugih županija, jer je pelud aerodinamičan i leti kilometrima neovisno o županijskim granicama.

Građani su pozvani da čupaju ambroziju zajedno s korijenom, što je neophodno uz agrotehničke mjere i redovite košnje na većim poljoprivrednim površinama.

Sve više je ambroziji izložena i Dalmacija jer je primijećeno širenje tog korova od Pule prema Dubrovniku.

Za sprječavanje alergijske reakcije prepisuju se kortikosteroidi u spreju za sluznicu dišnog sustava, a kao osobna zaštita preporučeno je izbjegavanje kontakta s alergenom, nošenje maske pri izlasku iz kuće, te svakodnevno pranje kose i cjelokupne odjeće.

Alergijskoj reakciji na ambroziju podložnije su osobe koje alergije imaju u obiteljskoj anamnezi, ali i djeca majki pušačica koja su podložnija preosjetljivosti dišnih putova.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.