Mladi

Lani 266 maloljetnika ovisnika o drogama

Objavljeno 19.06.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Preliminarni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju kako je u Registru liječenih ovisnika o drogama 2018. registrirano 266 maloljetnika, dok se samo u Zagrebu prosječno godišnje zabilježi oko stotinu maloljetnika u tom registru.
Lani 266 maloljetnika ovisnika o drogama
 

Prema Izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama za 2018. u zemljama EU zabilježen je porast dostupnosti heroina i kokaina, a tu su i nove psihoaktivne tvari, kojih je u samo godinu dana u EU otkriveno 55.

Analiza otpadnih voda u Zagrebu pokazala je da je upotreba kokaina u 2018. godini porasla za tri puta u odnosu na 2014. godinu.

Zagreb je po korištenju kokaina unatoč tome ispod EU prosjeka, no zabilježana je iznadprosječna uporaba jeftinijih stimulansa.

Najčešća droga koju konzumiraju maloljetnici je marihuana.

Mladi u Hrvatskoj mnogo više puše i piju alkohol nego njihovi vršnjaci u drugim zemljama EU

Pomoć u sprječavanju konzumacije psihoaktivnih sredstva kod maloljetnika u Zagrebu pružaju Službe za mentalno zdravlje i izvanbolničko liječenje ovisnosti u zavodima za javno zdravstvo, a postoji i Centar za mlade, koji se, među ostalim, bavi i prevencijom ovisnosti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.