Treća dob

Obrazovanje i inteligencija štite mozak

Objavljeno 21.06.2019.

HealthDay

Viši stupanj obrazovanja i kvocijent inteligencije ne mogu spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti, ali mogu odgoditi njezin negativan utjecaj na svakodnevni život oboljele osobe, sugerira istraživanje provedeno u SAD.
Obrazovanje i inteligencija štite mozak
 

Znanstvenici s Johns Hopkins University su se koristili podacima prikupljenima od 330 ispitanika praćenih 20 godina.

Tijekom promatranog razdoblja sudionici istraživanja su podvrgavani snimanjima mozga te se pokazalo kako obrazovanije osobe imaju bolje rezultate na testiranjima kognitivnih sposobnosti bez obzira na prisutnost naslaga proteina povezanih s Alzheimerovom bolešću.

Uz to, utvrđeno je kako rezultati na testiranjima kognitivnih sposobnosti u srednjoj životnoj dobi ne utječu na količinu ovih naslaga u starijoj dobi.

Rezultate istraživanja je objavio Journal of Alzheimer's Disease.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.