Mladi

Manjak vitamina D povezan s hipertenzijom

Objavljeno 02.07.2019.

HealthDay

Kod male djece s preniskom koncentracijom vitamina D u krvi se bilježi veći rizik za hipertenziju u ostatku djetinjstva i u tinejdžerskoj dobi, objavio je stručni časopis Hypertension.
Manjak vitamina D povezan s hipertenzijom
 

U istraživanju provedenom u SAD na Johns Hopkins University su korišteni podaci prikupljeni od 775 ispitanika praćenih od rođenja do navršene 18. godine.

Pokazalo se kako djeca rođena s koncentracijom vitamina D u krvi nižom od 11 nanograma po mililitru imaju prosječno 60% veći rizik za previsoki sistolički krvni tlak u dobi između 6 i 18 godina.

Povišeni sistolički krvni tlak povećava rizik za bolesti srca čak i kad je dijastolički krvni tlak pod kontrolom, upozoravaju znanstvenici.

Utvrđeno je i kako djeca s konstantno niskim koncentracijama vitamina D u krvi tijekom ranog djetinjstva (ispod 25 ng/ml) imaju prosječno dvostruko veći rizik za povišeni sistolički krvni tlak do 18. godine.

Visoki krvni tlak je vodeći sprječivi uzrok smrti u svijetu, a hipertenzija u djetinjstvu je vodeći čimbenik rizika za hipertenziju u odrasloj dobi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.