Ostalo

Hrvatska objavljuje rat protiv raka

Objavljeno 05.07.2019.

Hrvatski sabor

U Hrvatskome saboru je u četvrtak održan radni sastanak skupine "Zastupnici u borbi protiv raka" na kojem je predstavljen nacrt Nacionalnog plana protiv raka, sveobuhvatnog dokumenta koji je nastajao tri godine, a objedinjuje 228 konkretnih mjera usmjerenih na sve segmente zdravstvene skrbi, od prevencije, ranog probira, kvalitetne dijagnostike do liječenja i monitoringa ishoda.
Hrvatska objavljuje rat protiv raka
 

Kako je rečeno na radnom sastanku, dosljednom provedbom Plana imali bismo priliku prometnuti se iz jedne od najneuspješnijih europskih zemalja u prevenciji i liječenju raka u zemlju primjer, jer je riječ o prvoj pravoj, istinskoj i sveobuhvatnoj reformi zdravstvenog sustava koja će počivati na ishodima.

Zaključak je to radnog sastanka u organizaciji skupine "Zastupnici u borbi protiv raka" pod vodstvom nezavisnog zastupnika Siniše Varge, na kojemu je prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak, predsjednik Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti, predstavio nacrt Nacionalnog plana protiv raka i rad Povjerenstva.

Doktor Vrdoljak istaknuo je kako su jedini načini za poboljšanja u borbi protiv raka ciljane promjene u organizaciji zdravstvene zaštite, nabavi opreme za zračenje, poboljšanje dostupnosti inovativnih lijekova te razvoj centara izvrsnosti kao preduvjeta za bolje ishode, budući da bi upravo ishodi liječenja trebali biti mjerilo kvalitete bolnica.

Kako bi Plan zaživio u svim segmentima i donio neophodna poboljšanja u borbi protiv raka, potrebna mu je stalna i snažna politička podrška, pa je ključno čim prije postići nacionalni konsenzus oko javnih politika i mjera u zdravstvu, koje moraju biti iznad stranačke i ideološke pripadnosti.

Na sastanku je istaknuto kako je rak uzrok svake šeste smrti u Hrvatskoj, naš vodeći javnozdravstveni problem i problem društva u cjelini, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa kako će se do 2035. godine broj oboljelih od raka udvostručiti.

Hrvatska je po smrtnosti od raka druga među zemljama EU te imamo preko 170000 građana koji su imali ili imaju rak.

Zbog svega toga ove jeseni očekuje se službeno usvajanje Nacionalnog plana protiv raka u Hrvatskome saboru kao i njegova brza i odlučna implementacija u sustav od početka 2020. godine.

"Godišnje u Hrvatskoj imamo 23650 novooboljelih od raka, a svakodnevno se otkriju 64 nova slučaja zloćudnih bolesti među hrvatskim pacijentima. Nacionalni plan protiv raka mehanizam je za smanjenje ovih brojki. Vrlo brzo nakon davanja u saborsku proceduru Plan će biti spreman za implementaciju, a cilj je za 10 godina, na godišnjoj razini, spašavati 4500 života. Borba protiv raka je pitanje opstojnosti nacije, zato se moramo ujediniti i provesti ovaj Plan, istinski reformirati onkologiju, a zatim i zdravstvo u cjelini", naglasio je Vrdoljak i dodao kako je Nacionalni plan protiv raka prvi korak prema postizanju konsenzusa oko mjera koje mora provoditi svaka administracija, bez prekida kontinuiteta, jer jedino tako možemo očekivati promjenu nabolje.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.