Prehrana

Prehrana povezana s remisijom Crohnove bolesti

Objavljeno 09.07.2019.

MedicalXpress

Prehrana utemeljena na namirnicama biljnog podrijetla je u istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients povezana s remisijom Crohnove bolesti.
Prehrana povezana s remisijom Crohnove bolesti
 

Crohnovu bolest karakteriziraju upalni procesi u probavnom sustavu te prisutnost kroničnog bola i ekstremnog umora.

Novi nalazi su dobiveni praćenjem pacijenta u kasnim dvadesetim godinama života koji je na razdoblje od 40 dana usvojio prehranu lišenu svih namirnica životinjskog podrijetla.

Prehrana utemeljena na povrću, voću, mahunarkama i cjelovitim žitaricama je rezultirala potpunim nestankom simptoma Crohnove bolesti.

Dodatna testiranja su pokazala kako je kod pacijenta došlo do zacjeljivanja oštećenja u probavnom sustavu i nestankom potrebe za uzimanjem lijekova.

Ovakav način prehrane sadrži visoki udio vlakana, što može imati izraženi pozitivan učinak na zdravlje crijeva, pojašnjavaju istraživači iz Physicians Committee for Responsible Medicine.

Uz to, vlakna potiču djelovanje tzv. dobrih crijevnih bakterija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.