Ostalo

Onečišćenje zraka povezano s KOPB-om

Objavljeno 10.07.2019.

MedicalXpress

Podaci prikupljeni od oko 300000 ispitanika povezuju izloženost onečišćenom zraku sa slabljenjem funkcije pluća i povećanjem rizika obolijevanja od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).
Onečišćenje zraka povezano s KOPB-om
 

KOPB je treći najčešći uzrok smrti u svijetu, navodi se u studiji koju je objavio European Respiratory Journal.

Britanski znanstvenici s University of Leicester su se usredotočili na izloženost dušikovom dioksidu i česticama onečišćenja promjera 10 i 2,5 mikrometara.

Riječ je o onečišćenju koje je u prvom redu rezultat sagorijevanja fosilnih goriva.

Štetan utjecaj onečišćenog zraka nije ovisio o dobi, spolu ili indeksu tjelesne mase sudionika istraživanja.

Svako povećanje prisutnosti čestica onečišćenja u zraku je bilo povezano s dodatnim ubrzavanjem procesa "starenja" pluća.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.