Ostalo

Veza osteoartritisa i bolesti srca

Objavljeno 18.07.2019.

Science Daily

Pacijentima s dijagnozom osteoartritisa prijeti veći rizik za smrt od posljedica kardiovaskularnih bolesti, objavili su švedski znanstvenici sa sveučilišta u Lundu.
Veza osteoartritisa i bolesti srca
 

U istraživanju započetom 2003. godine su korišteni podaci za oko 469000 osoba.

Ispitanici su na početku promatranog razdoblja bili stariji od 46 godina, a najveći rizik za smrt je zabilježen kod osoba koje su najduže živjele s dijagnozom osteoartritisa.

Primjerice, prisutnost osteoartritisa koljena u razdoblju dužem od 9 godina je bila povezana s prosječno 16% većim rizikom za smrt od bolesti srca i krvnih žila.

Istraživači vjeruju kako je uočeno povećanje rizika moguće objasniti posljedicama smanjene pokretljivosti i povećanja tjelesne mase osoba s osteoartritisom.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.