Ostalo

Zdravstvena ispravnost vode u Hrvatskoj

Objavljeno 20.07.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

S ciljem zaštite ljudskog zdravlja provode se propisane kontrole zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u javnoj distribucijskoj mreži u Republici Hrvatskoj na nekoliko razina.
Zdravstvena ispravnost vode u Hrvatskoj
 

Kontrole se provode u okviru samokontrole koju provode javni isporučitelji vodnih usluga, državnog monitoringa koji koordinira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a provode županijski zavodi za javno zdravstvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te službenih kontrola zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju koje provode sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva.

Sustavom samokontrole u 2018. godini su javni isporučitelji vodnih usluga analizirali 74287 uzoraka na kemijske pokazatelje i 55119 uzoraka na mikrobiološke pokazatelje.

Pronađeno je 925 (1,24%) kemijski i 167 (0,3%) mikrobiološki neispravnih uzoraka.

Monitoringom vode za ljudsku potrošnju je u javnoj distribucijskoj mreži u RH 2018. godine uzorkovano 6968 uzoraka redovnog i 633 uzoraka revizijskog monitoringa.

Ukupni broj neispravnih uzoraka vode zbog jednog ili više pokazatelja iznosio je 182 odnosno 2,4%.

Sanitarni su inspektori Ministarstva zdravstva prilikom provođenja službenih kontrola zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u 2018. godini uzorkovali 161 uzorak vode od kojih je 21 (13%) bilo neispravno.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.